Over STEK

STEK is een broedplaats voor creatieve en kunstzinnige ondernemers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Op een braakliggend bedrijventerrein op  het Bredase Haveneiland staan sinds 2014 ateliers & kantoorunits, werkplaatsen & flexwerkplekken, winkeltjes & verschillende soorten horeca.

Er is een gezamenlijke kantine met keuken, flexwerkplekken en een stadsbus voor vergaderingen, presentaties en brainstormsessies. Alle bebouwing is tijdelijk, flexibel en mobiel. En of het nu gaat om hergebruikte (kerst)bomen of bijenhotels : groen speelt een belangrijke rol op het terrein.

Duurzaamheid en hergebruik zie je op STEK niet alleen terug op het terrein, maar zeker ook in het ondernemerschap. (Restaurant Foodguerilla werkt met gered groente & fruit dat vanwege lelijkheid en overschot gedumpt zou worden. Weeshout maakt meubels van oude pallets. TRASH-atelier verwerkt afgedankte en weggegooide spullen op een creatieve manier. Groenboekers is een adminitratiekantoor voor groene, duurzame of maatschappelijk verantwoorde bedrijven… etc). Er zijn kleding- en plantenruilmarkten en een foodsharing-kast.  Het overgrote deel van STEK is gebouwd uit restmaterialen, dat door middel van stadsjutten wordt verzameld. Een boot, container of bus als werkplek en vergaderplaats. Gebruikte balken, pallets en kozijnen krijgen een tweede leven als veranda, tafel of stoel. Afgedankte verkeerslichten, die het terrein verlichten en bierdopjes en spatlappen van fietsen als dakbedekking.

Samenwerken is een ander belangrijk speerpunt op STEK. Ook daarin is duurzaamheid terug te vinden, op het sociale gebied.

De kruisbestuivingen opzoeken en daardoor te versterken geeft een krachtige community.
Er is volop ruimte voor experimenteren, culturele uitspattingen, eigenzinnige kunst en creatief ondernemerschap.

STEK werkt met flexibele huren voor de Stekkers: hoe meer je doet of betekent voor STEK, des te lager je huur. Maar ook onderling is er sprake van nieuwe economie. Onderling werken stekkers volgens het principe “voor wat hoort wat”: bv een fiets maken voor een maaltijd of een btw-aangifte doen voor een dakgootreparatie.

 Hergebruik

STEK is gebouwd met heel veel hulp van heel veel bedrijven.

Door middel van stadsjutten is grote voorraad van restmaterialen verzameld, waarmee het grootste gedeelte van STEK gebouwd is.

Hele units en containers die ergens weg moesten (o.a. dankzij familie van Beek en Stolwerk), pallets, balken, kozijnen, etc. Maar ook verkeerslichten als terreinverlichting en grote naaldbomen die overbodig waren. Loop rond en zie overal het hergebruik, tot aan de bierdopjes die de dakbedekking van het Houtjetouwtjestrogebouwtje vasthouden.

 Regen

STEK gaat op twee plaatsen het hemelwater opvangen om te gebruiken (Belcrum Beach doet dat al).

Met een subsidie van het Prins Bernard Cultuurfonds kunnen we een opvangbak op het toiletgebouw maken, zodat het hemelwater van de helft van het dak van Foodguerilla gebruikt kan worden om de toiletten door te spoelen.

Maar ook bij het verzamelgebouw van BRAAK!/Bihuske/Man van Steen gaat het hemelwater opgevangen worden om gebruikt te worden door de ondernemers en voor de plantjes.

Onze nachtbrood bakkerij maakt ook gebruik van het hemelwater om met natuurzuiver water te werken.

 De wind

Sinds kort heeft Folkslikeus ook een windmolen op zijn dak. Binnenkort worden de eerste resultaten bekend gemaakt.

En Loods om oud IJzer is in samenwerking met Studio ID bezig met het maken van een Savonius Rotor van olievaten. Een bijzonder effectieve windmolen die ook veel in de derde wereld wordt gebruikt.

 De zon

Sinds een tijdje hebben we, verspreid over STEK, tweedehands zonnepanelen.

Deze, na 15 jaar afgeschreven, panelen uit Culemborg met dank aan Sun-Solar.

Het brengt niet veel op, maar weggooien vinden wij zonde.

Op kantoor: 16 stuks; opbrengst tot nu toe:  425 kWh

Aan het hek: 32 stuks; opbrengst tot nu toe:  448 kWh (later aangebracht)

Op de bus: 2 stuks; opbrengst onbekend.

Maar er zijn ook stekkers zelf bezig, zoals Folkslikeus, die nieuwe zonnepanelen en een zonneboiler heeft geplaatst op het dak van zijn unit.

Opbrengst?

 

Haveneiland

Tijdelijk gebruik van leegstaande complexen en braakliggende terreinen op het Haveneiland voor de periode tot 2023. Onderdeel uitmakend van Via Breda.
Zoals ook in de structuurvisie staat; tijdelijke activiteiten met een sociaal, maatschappelijke meerwaarde, met een eigen karakter, aanvullend op het reeds bestaande.
Met speerpunten als hospitality, evenementen en water als vrijtijdsmilieu, gericht op leisure en toerisme.

De doelstellingen zijn de culturele en sociale economie te versterken en te komen tot waardecreatie van het gebied en verbindingen te leggen tussen maatschappelijke en economische vooruitgang.

Fundamenten van de waardecreatie zijn duurzaamheid, verbondenheid en wederkerigheid.
Klik hier voor de magneet het buurtkrantje voor Belcrum en de Linie met laatste agenda

Criteria voor nieuwe initiatieven:

- Proeftuin: uniek, aanvullend op bestaande in de stad, eventueel experimenteel, innovatief of gericht op een nichemarkt
– Gedrevenheid: een initiatief straalt ambitie, moed en positivisme uit
– Verbinden: bereid te delen, samen te werken en bij te dragen aan het gebied
– Dynamiek: flexibel, aanpasbaar, uitbreidbaar en trekt mensen naar het gebied.
– Havengebied: passend bij het gebied, de haven, het water of de industrie
– Creativiteit: raakvlakken met de creatieve industrie
– Vrijheid/Onafhankelijkheid: een initiatiefnemer neemt zijn verantwoordelijkheid, is transparant, is ruimdenkend, zelfredzaam en zelfvoorzienend.

Bestaande initiatieven en locaties:

– Electron (culturele broedplaats)
– de Belcrumhaven met de historische woonschepen en hun bewoners
– het bedrijf Nemeijtek (vrieshallen) en Passina (geconcentreerde fruitsappen)
– het bedrijf Manitowoc (hijskranen) en een aantal bedrijven op de kop van hun pand (Plugged Agency, Stappen Breda, Lesgo, Strafwerk, …)
– Emmaus (tweedehands winkel, maar gaat verhuizen)
– Veilingkade 8 (CLIB, B-in Motion en diverse kunstenaars en bedrijfjes) en Veilingkade 9 (Stichting BRAAK!, Vorst grafisch ontwerp en Wiesje Peels Fotografie)
– de Skatehal Pier 15
– Belcrum Beach
– de sloepensteiger (Stichting Aakwaa)
– de Partyboot (waarschijnlijk)
– STEK (het dorp)
– de Mark
– e.a.

Randvoorwaarden mede dankzij de input van de stakeholders:

– Stichting BRAAK! en CLIB zorgen voor eenduidig en goed beheer van het Haveneiland

– Het haveneiland op de kaart zetten
– Gezamenlijke communicatie
– Samenwerking en afstemming
– Gedachtengoed “regelvrij gebied” bewaken
– Samen met een jury bepalen wat er bij komt qua initiatieven

Dus: gezamenlijk: pr, communicatie, agenda, beveiliging, schoonmaak en onderhoud